25 Kasım 2017 Cumartesi

Codeigniter-MVC-3



Neden MVC?


MVC Model,View,Controler katmanlarının baş harflerinden oluşmaktadır.Yani kısacası uygulamamıza katmanlı bir yapı sağlar.Peki bunun bize faydaları nedir diye sorarsak kısaca:
  • Projemiz büyüdükçe projenin kontrol edilebilirliğini kolaylaştırır.
  • Birçok kişinin aynı anda  projeyi geliştirmesini sağlar.
  • Düzenli ve temiz bir şekilde kod yazmamızı sağlar
  • Yazdığımız kodların okunabilirliğini artırır.Başkaları tarafından kolayca anlaşılabilir.
  • MVC bize katmanlı bir yapı sunduğundan istediğimiz bir kısmı başka bir projemizde rahatlıkla kullanabiliriz.Buda bize tekrar kullanılabilir kod oluşturmamızı sağlar.


Model:Kısaca projemizde veritabanı ile controler arasındaki bağlantıyı sağlayan kısımdır.Bu sınıflarda genelde veritabanı işlemlerinin yapıldığı fonksiyonlar bulunur.Bu fonksiyonlar ile controlerdan gelen istek üzerine veritabanına ekleme,silme,güncelleme,veri çekme gibi işlemleri yapar ve sonucunu controlerı gönderir.
Controler:Model ile View arasındaki bağlantıyı sağlayan kısımdır. View den aldığı bilgileri modele aktarır veya modelden aldığı bilgileri viewe aktarır.Örneğin viewde kullanıcı bilgileri Controler a gönderilir. Controler da bu bilgileri alarak Model sınıfımızın ilgili fonksiyonunu çağırarak bu bilgileri ona gönderir.Model de bu bilgileri ister kaydeder ister günceller isterse siler.
View:Kullanıcının gördüğü kısımdır.Arayüz de denilebilir.Sitemizin tasarımı html kodları burda bulunur.Örneğin üye kayıt formu,kullanıcıların listelenip gösterildiği kısım.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

NodeJS-Socket.io Real Time Chat Uygulaması

Bu chat uygulmasını Node js ve socket.io kullanarak gerçekleştirdim.Veri tabanı olarak MySql kullandım.Kişiler Real time olarak birbirleriyl...